Pinocchio v Borasu

Boras, správně tedy psáno švédsky Borås. Vyrazili jsme tam na krátký výlet. Město v západním Švédsku, asi 60 km východně od Göteborgu, zhruba 75 tisíc obyvatel. Letiště Göteborg Landvetter je vzdálené asi 40 km. Dostat se tam můžete z letiště autobusem, jezdí asi každé dvě hodiny, směr Jönköping nebo si na letišti půjčit auto.
V samém městě, pokud chcete vidět jen centrum, postačí asi chodit pěšky. Je možné využít i místní hromadnou dopravu. V době psaní článku lístek, podle toho zda koupíte u prodejce nebo přes aplikaci, tak pro dospělého 35-42 SEK.  Podrobnosti o cenách a vyhledávač spojení na adrese
https://www.vasttrafik.se/en/Tickets/ případně pak, včetně mapky trasy autobusu https://rrp.vasttrafik.se Není to jen o Borasu, ale poslouží pro více měst ve Švédsku.
No a co je v Borasu k vidění? Samozřejmě centrum, přilehlý park láká k posezení, občas se tam pořádají i kulturní akce, hřiště pro děti je rovněž k dispozici.

V centru kašna na náměstí

Borås fontána

Borås fontána

 

a celkem hodně různých soch na ulicích nebo i ve vodě, jako například Budha.

Borås sochy na ulici

Borås sochy na ulici

Boras Arvid Knöppel

Boras Arvid Knöppel

Borås budha

Borås budha

Boras socha dítě

Boras socha dítě

Jednou celou ulicí protéká umělý potok, který se různě zanořuje a vynořuje, celkem pěkné a zvláště asi pokud vyjde počasí a je opravdu teplo, tak to může být příjemné.

Boras voda v ulici

Boras voda v ulici

 

V parku je pak socha kočáru taženého koněm a na domě nedaleko grafiti znázorňující Alfreda Nobela.

Boras park

Boras park

Boras Nobel

Boras Nobel

 

 

To stručně k centru města Boras. Zajímavostí je určitě, v nadpisu zmíněná, socha Pinocchia. Je 9 metrů vysoká a vytvořil ji americký výtvarník Jim Dine.  Odhalena byla v květnu 2008 a vzbudila poměrně dost kontroverzí. Tehdejší zastupitelsto Borasu odsouhlasilo její vznik poměrem 40:28 hlasům. Socha byla přivezena ze Seatlu a přišla městskou pokladnu na 1,5 milionu amerických dolarů (9 mil SEK).
Socha je věnována Gustafu Tenggrenovi, švédskému ilustrátorovi, který pracoval na Disney filmu klasického dětského příběhu Pinocchia. Tenggren pocházel z relativně  nedalekého města Alingsås.

Pinocchio Walking to Borås

Pinocchio Walking to Borås

Boras Pinocchio

Boras Pinocchio

 

 

A pokud si chcete udělat výlet do přírody a ještě vidět téměř celý Boras, můžete vyrazit na vyhlídku Ryssby klint. Celé město máte potom jak na dlani.

Borås vyhlídka Ryssby klint

Borås vyhlídka Ryssby klint

Boras vyhlídka Ryssby klint

Boras vyhlídka Ryssby klint

V Boråsu je toho samozřejmě k vidění mnohem více, pro další inspirace stačí navštívit webové stránky města boras.com. Tak ať se Vám tam líbí.

970x210.jpg
468x66

Mohly by se Vám líbit články...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *