Mrkvový beránek ze špaldové mouky
Beránka jsem na Velikonoce nikdy nedělal. Vždy jen mazanec, jídla je i tak dost, sice tradice, ale nač ještě beránka. Letos jsem se rozhodl, že beránka udělám. Zaujal mne jeden recept který vypadal jako zdravější verze proti klasickým.
Suroviny:
3 vejce
1 hrnek oleje,
1 hrnek třtinového cukru
2 hrnky špaldové mouky
1 prášek do pečiva
1 lžička mleté skořice
citronová kůra
špetka soli
2,5 hrnku jemně strouhané mrkve
hrst rozinek předem namočených v rumu
máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Suroviny jsem měl, ale pak přišel drobný problém. Nemohl jsem nikde najít formu na beránka. Tím, že ho nedělám, vlastně ani nevím jestli nehledám zbytečně. Prý ale někde je, ale kde. Hledání vzdávám a vymýšlím náhradní řešení, uvidíte na fotografii.
Takže suroviny máme, jdeme na to.
Postup:
Hrnky pro měření spíše menší je doporučeno, menší mi přijdou moc malé, tak dávám necelý normální co mám.
Mouku smícháme s práškem do pečiva, přidáme skořici, citronovou kůru a sůl.
Obě směsi spojíme a vmícháme také nastrouhanou mrkev i zcezené rozinky.
Formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou mouku. Nalijeme do ní těsto a přiklopíme.
Tady je právě vidět ono náhradní řešení když nemáme formu. Nejprve jsem se snažil vyskládat nápis beránek, ale forma byla moc malá, zkoušel jsem to, vešlo se mi jen Berán a to mi přišlo hloupé.
Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 50 minut.
Přiklopil jsem a pekl, přesně podle návodu, 50 minut.
Vyklopíme, necháme vychladnout a zdobíme.
Tak tady jsem postup trochu upravil, nepřišlo mi to jako dobrý nápad. Po vytažení z trouby jsem dal pryč kryt a „beránka“ zakryl namočenou utěrkou a odnesl na verandu vychladnout.
Po vyklopení.
A finální verze. čokoládová poleva, když to má být jako zdravější verze ze špaldové mouky a mrkve, ta nebude.
Beránek se dle mého mínění povedl. Chutná moc dobře. A ještě si každý kdo ho viděl prodloužil život neb smích prý prodlužuje život.
Recept doporučuji.
A pro ty z vás které zajímají kalorie a živiny, takto mi to vyšlo podle kalorických tabulek na 100 gramů. Takže nic zdravého to není ani při použití špaldové mouky a třtinového cukru, ale snad trochu lepší než obyčejná mouka a bílý cukr. Ovšem, jednou za čas se snad zhřešit může.